جستجو

انواع اتصالات گپ (کپ) جوشی

انواع اتصالات گپ (کپ) جوشی ، گپ جوشی، قطعه ای از جنس فولاد می باشد که برای بستن آخر لوله ها از آن استفاده می شود. سایز این قطعات بر اساس سایز لوله متغیر است. کپ جوشی در صنایع مختلف کاربرد


بسیاری دارد. همچنین در جنس های استیل و فولادی در بازار عرضه می گردد که با نام های کپ فولادی و کپ استیل شناخنه می شود. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا با انواع اتصالات گپ (کپ) جوشی بیشتر آشنا شوید.

گپ جوشی چیست؟

کپ جوشی قطعه ای از جنس فولاد می باشد که انتهای لوله جهت کور کردن انتهای خط پایپینگ قرار می گیرد. از گپ جوشی برای بستن آخر لوله ها استفاده می شود و بسته به سایز لوله ها و ضخامت لوله، ابعاد مختلفی دارد.

گپ ها دارای ضخامت های مختلف و استانداردهایی هستند که آنها را از یکدیگر متمایز می نماید. این گپ ها از ابعاد 2.1 اینچ الی 120 اینچ و به صورت لبه هایی بلند و گود تولید می شوند.

لذا اصولا کپ ها دارای لبه هایی می باشند که بتوان آنها را به صورت افقی و موازی به لوله ها جوش داد. البته بعضی از کپ ها دارای لبه نیستند و به صورت عدسی دارای لبه هایی کوتاه هستند که به آنها کپ های عدسی می گویند.

انواع اتصالات گپ (کپ) جوشی

• کپ جوشی فولادی

کپ جوشی فولادی

ماده اولیه اتصالات گپ جوشی فولادی از فولاد کربنی یا استیل کربن است که این مواد یکی از مواد متداول در ساخت انواع اتصالات و لوله ها هستند.

عنصر های موجود در فولادهای کربنی شامل کربن، منگنز، فسفر و گوگرد می باشند. البته در حین تولید آلیاژهای فولادی کربن دار همواره مقادیری از عناصر ناخواسته مانند هیدروژن، اکسیژن، نیتروژن و عناصر آلیاژی از سنگ معدن یا قراضه های فلزی مانند نیکل، مس، مولبیدن، کروم، قلع، آنتیموان و … وارد ترکیبات شیمیایی آن می شوند.

• گپ جوشی استیل

گپ جوشی استیل

نوع استیل این محصول از استنلس می باشد. گپ جوشی استیل به دلیل وجود ترکیباتی مانند کروم و نیکل در ترکیبات شیمیایی، مقاومت بالایی در برابر خوردگی و اکسید شدن از خود نشان می دهد.

این نوع از فولاد همچنین با داشتن عنصر مولیبدن، استقامت بالایی نسبت به دماهای بالا و پایین دارد. فولاد ضد زنگ یا استیل دارای مقادیر پایینی از کربن می باشد. به همین دلیل در عملیات جوشکاری و ماشینکاری به راحتی مورد استفاده قرار می گیرد.

• گپ جوشی درزدار


گپ جوشی درزدار

برای تولید این نوع گپ، ابتدا ورق را به شکل لوله فرم داده و سپس محل درز بوسیله جوش بدون الکترود بهم متصل می شوند. ماده اولیه آن ورق رول شده (Coil) می باشد، که محل اتصال لبه ها با عبور از میدان الکتریکی و ایجاد مقاومت و تولید حرارت، ذوب شده و بهم جوش می خورد. دراین روش ورق (Plate) به شکل لوله در می آید. سپس محل اتصال با الکترود جوشکاری می شود.

• کپ جوشی مانیسمان یا بدون درز

کپ جوشی مانیسمان یا بدون درز

گپ جوشی مانیسمان را که با نام بدون درز نیز می شناسند، از دسته اتصالات فولادی هستند. در فرآیند تولید گپ جوشی مانیسمان از انواع روش های جوش فلزات استفاده نمی شود.

تفاوت دیگری که این نوع اتصالات با دیگر اتصالات گپ جوشی دارند در ماده اولیه محصولات می باشد. در تولید اتصالات مانیسمان از مقاطع فولادی به شکل شمش و از طریق حرارت، کشش، غلطک، عبور از زره و همچنین نیروهای گریز از مرکز استفاده می شود.

• گپ جوشی فشار قوی


گپ جوشی فشار قوی

کپ جوشی فشار قوی در دو نوع فولادی و استنلس استیل تولید می شود. این نوع از کپ ها در دو مدل رزوه شده و ساکت ولدینگ تهیه و و در بازار ارائه می گردند.

مدل های ساکت ولدینگ کاملا مشابه مدل های رزوه ای هستند. با این تفاوت که در آنها رزوه (دندانه) وجود ندارد و همه صاف و یکدست می باشند. معمولا این کپ ها تحت استاندارد ASME تولید شده اند.

کاربرد گپ جوشی

گپ جوشی علاوه بر ساختمان سازی در صنایع مختلفی کاربرد دارد. به عنوان مثال در لوله های هیدرولیک که در طیف وسیعی از کاربردهای فشار قوی و دمای بالا بکار برده می شود.

همچنین لوله های پنوماتیک که در کاربردهای فشار ضعیف به کار می روند، در بستن انتهای خط لوله کاربرد فراوانی دارد. کپ ها با هدف از بین بردن بلوک های هوا در خطوط لوله بر پمپ های آب سوار می شوند و به عنوان یکی از اتصالات لوله بسیار مورد تقاضا هستند.

سخن آخر

به طور کل می توان گفت کپ جوشی قطعه ای برای مسدود کردن انتهای خط لوله می باشد که گاهی بعضی از افراد و بازاریان به آن گپ نیز می گویند. گپ ها از نظر جنس، شکل و … به دسته های مختلفی تقسیم می شوند.

به عنوان نمونه گپ فولادی که خود شامل کپ سبک (که دارای ضخامت و وزن کمتر) و کپ سنگین (که دارای ضخامت و وزن بیشتر) می باشد.

آخرین مقالات