نبشی گالوانیزه، یک نوع نبشی فولادی است که بر روی آن فرایند گالوانیزاسیون انجام شده است. یعنی سطح آن را با پوششی از فلز روی پوشانده اند. این امر باعث می شود تا نبشی در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاومت کند.
نبشی چیست؟
نبشی، یک محصول (پروفیل) فولادی است که به اشکال مختلفی تولید می شود. اما معمولا آن را به شکل L می سازند. این محصول، دارای 2 بال است که به صورت مساوی یا نا مساوی قرار دارند. در حال حاضر نبشی هایی از جنس آهن، استیل، پی وی سی، ام دی اف و پلاستیک هم در بازار به فروش می رسند.
دسته بندی نبشی
– دسته بندی نبشی بر اساس ظاهر : نبشی را به دو دسته ی بال مساوی و بال نامساوی تقسیم می کنند که نوع اول کاربردهای بیشتری دارد.
– دسته بندی نبشی بر اساس روش تولید : نبشی ها را به دو گروه فابریک و پرسی تقسیم بندی می کنند. نبشی های فابریک با استفاده از روش نورد گرم تولید می شوند و در موارد حساس به کار می روند. اما نبشی های پرسی از طریق خم کاری ورق های فولادی تولید می شوند.
نحوه ی گالوانیزاسیون نبشی
در این روش که قدمت آن به بیش از 50 سال می رسد، سطح محصولات آهنی و فولادی را با استفاده از پوششی از فلز روی مذاب می پوشانند. با این کار، از خوردگی و اکسید شدن محصول محافظت می کنند.
پیشنهاد می کنیم مقاله لوله گالوانیزه استاندارد را مطالعه کنید.
روش های مختلف گالوانیزاسیون نبشی
1- با استفاده از روش حرارتی (گرم): در این روش، قطعه موردنظر را درون روی مذاب قرار می دهند. البته باید ابتدا سطح نبشی را کاملا تمیز کنند تا هیچ گونه زنگ زدگی و آلودگی بر روی آن باقی نماند. این کار باعث می شود تا فلز ZN به خوبی روی سطح نبشی بچسبد. برای تمیز کردن سطح نبشی از مواد قلیایی یا هیدروکسید سدیم استفاده می شود. بعد از تمیزکاری، عملیات آبکشی انجام می گردد.
2- گالوانیزاسیون به روش آبکاری برق (سرد) : در این روش، برای ایجاد پوشش ZN بر روی نبشی، از جریان الکتریکی استفاده می شود. ابتدا باید سطح نبشی تمیز شود، سپس مرحله گالوانیزاسیون و نگهداری انجام می گیرد.
با توجه به شرایط، هزینه، کیفیت مورد نیاز، نوع مقطع و کاربرد از یکی از روش ها استفاده می کنند. در ایران، بیشتر از روش گرم برای گالوانیزاسیون نبشی ها استفاده می شود. دلیل این امر، کیفیت بهتر محصول، راحتی تولید، سرعت بالای اجرا و هزینه کمتر می باشد.
نبشی گالوانیزه گرم چه تفاوتی با نبشی گالوانیزه سرد دارد؟
نبشی هایی که به روش گرم گالوانیزه می شوند، ضخامت ZN بیشتری دارند. به همین علت مقاومت آن ها در برابر خوردگی بیشتر است. سطح نبشی های گالوانیزه سرد نسبت به نوع گرم، صاف تر و براق تر می باشد. اگر ضخامت روی در نبشی گالوانیزه گرم و سرد برابر باشد، قیمت نبشی سرد گران تر است. پوششی که در نبشی سرد ایجاد می شود، یکنواخت تر از پوشش نبشی گرم است.
در روش گالوانیزاسیون گرم، سرعت پوشش دهی بیشتر است. علاوه بر این، نبشی های گرم دوام بیشتری دارند.
نبشی گالوانیزه چه کاربردهایی دارد؟
نبشی گالوانیزه در قسمت های مختلف ساختمان مانند تکیه گاه، چارچوب و اتصالات به کار می رود. علاوه بر این برای مقاوم سازی و تزئین ساختمان هم به کار می رود. نبشی ها، مقاومت ساختمان را در برابر سیل، طوفان، زلزله و … افزایش می دهند. خاصیت مقاومت در برابر خوردگی باعث می شود تا از نبشی های گالوانیزه در محیط های مرطوب و برخی اسیدها استفاده شود.
کارخانه های تولید کننده نبشی
در حال حاضر کارخانه های زیادی در زمینه تولید نبشی فعالیت می کنند. کارخانه هایی که در استان های آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی و قزوین قرار دارند، بیشترین حجم محصولات را در ایران تولید می کنند.
قیمت نبشی گالوانیزه
قیمت نبشی گالوانیزه به عوامل مختلفی مانند قیمت ماده اولیه (نبشی)، میزان عرضه و تقاضا، نوسانات نرخ ارز، برند، کشور تولید کننده، جنس نبشی، قیمت شمش فولادی، روش گالوانیزاسیون نبشی و … بستگی دارد. برای اطلاع از قیمت نبشی گالوانیزه و یا قیمت لوله گالوانیزه با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید.
سخن پایانی
نبشی گالوانیزه یک محصول کاربردی در ساختمان سازی، پل سازی و … است. مقاومت این محصول در برابر خوردگی و زنگ زدگی باعث شده تا کاربردهای فراوانی داشته باشد. البته باید توجه داشت که نباید نبشی گالوانیزه را به صورت مداوم در معرض مواد شیمیایی قرار دارد.