تفاوت لوله های api و مانیسمان ، لوله ها وسیله ی انتقال سیالات از یک نقطه به نقطه ی دیگر هستند. به طور کلی، لوله ها استوانه های توخالی می باشند که در جنس و اندازه های مختلف تولید و عرضه می شوند. اما
اغلب در طول های 6 متری تولید می گردند .لوله ها انواع مختلفی دارند و هر کدام با توجه به کاربرد و ویژگی هایی که دارند، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. لوله api و مانیسمان، دو نوع از لوله های پر مصرف هستند که در این مقاله به تفاوت این دو لوله می پردازیم. با ما همراه باشید.
لوله مانیسمان چیست؟
در واقع لوله مانیسمان، لوله بدون درز می باشد. این لوله برای اولین بار توسط یک مهندس آلمانی به نام مانیسمان مورد استفاده قرار گرفت
برای تولید این لوله، از شمش فولادی توپری استفاده شده که با فرو رفتن یک شی از داخل شمش، لوله ایجاد می شود. به همین دلیل برای تولید آن از هیچ درزی استفاده نمی گردد.
لوله مانیسمان چیست؟
آنچه لوله مانیسمان را از دیگر لوله ها متمایز کرده است، بدون درز بودن آن می باشد. در برخی از لوله های درزدار، محل جوش می تواند به مرور زمان دچار ترک خوردگی شود.
به همین دلیل لوله های بدون درز مستحکم تر از لوله های درزدار هستند. لوله مانیسمان هیچ نقطه جوشی ندارد و ساختار آن کاملا یکنواخت است. از همین رو علاوه بر استحکام، از مقاومت بالایی در برابر خوردگی، حرارت و فشار بالا برخوردار می باشد.
لوله api چیست؟
لوله api نوعی لوله درزدار است. لوله های درزدار از ورق های فولادی ساخته می شوند. ورق های فولادی ابتدا به صورت رول درآمده و برای اتصال آنها، لبه ابتدایی و انتهایی به یکدیگر جوشکاری می شوند.
این لوله ها با ضخامت 40 و تا سایز 2 اینچ تولید می گردند. استفاده از این لولهها باعث بهبود انتقال نفت و گاز می شود. از دیگر ویژگی های لوله api، عدم انتقال ترک در خطوط لوله ها می باشد. زیرا در مقابل ترک، مقاوم هستند.
لوله api چیست؟
تفاوت لوله های api و مانیسمان
موارد زیر، از مهمترین تفاوت های لوله ی مانیسمان و api هستند:
• فرآیند تولید
اولین و مهمترین تفاوت لوله مانیسمان و api در فرآیند تولید آنها است. لوله مانیسمان یک لوله بدون درز و لوله api یک لوله درزدار می باشد.
• فشار و دمای سیال
هنگامی که فشار و دمای سیال بسیار بالا باشد، باید از لوله مانیسمان استفاده شود و لوله api در چنین مواردی به هیچ عنوان کارایی نخواهند داشت. اما زمانی که فشار و دمای سیال معمولی باشد، استفاده از لوله api از نظر اقتصادی و هزینه، به صرفه تر می باشد.
• نحوه ی ساخت
لوله مانیسمان و api از نظر نوع ساخت با هم تفاوت دارند. در فرآیند ساخت لوله مانیسمان، هیچ گونه درز جوشی وجود ندارد. در حالی که فرآیند ساخت لوله درزدار api، در راستای خط طول جوشکاری است.
• استحکام
لوله مانیسمان نسبت به لوله api، استحکام بیشتری دارد. زیرا لوله درزدار api در محل جوش دچار ترک خوردگی می شود.
• ضخامت
ضخامت لوله مانیسمان، بیشتر از لوله api است. ضخامت آن حدود رده 40 می باشد که نسبت به لوله درزدار بسیار بالا است.
• کاربرد
لوله مانیسمان به این دلیل که ضخامت بالایی دارد و می تواند فشار بالایی را تحمل کند، برای موتورخانه ها، انتقال نفت و گاز استفاده می شود. اما لوله api، ضخامت کمتری دارد و برای مصارف خانگی و ساخت و سازها مناسب می باشد.
• قیمت
قیمت لوله مانیسمان از لوله api بالاتر است.
• وزن
لوله مانیسمان نسبت به لوله درزدار api، وزن بالاتری دارد. زیرا لوله مانیسمان از شمش فولادی ساخته می شود، اما عنصر سازنده ی لوله api، ورق های فولادی می باشد.
سخن پایانی
در این مطلب به معرفی تفاوت لوله های api و مانیسمان پرداختیم. همانطور که اشاره کردیم، لوله مانیسمان، نوعی از لوله های بدون درز می باشد، در حالی که لوله api، لوله درزداری است که بیشتر برای مصارف خانگی و ساخت و سازها مورد استفاده قرار می گیرد.
لوله api و لوله مانیسمان از لحاظ روش ساخت، ضخامت، کاربرد و حتی نوع استفاده، تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند که لازم است از آنها اطلاع داشته باشید. تا بتوانید تصمیم درستی برای خرید لوله در پروژه های ساختمانی یا صنعتی خود بگیرید.