لوله درزدار سبک یا مبلی چیست؟ +کاربرد

لوله درزدار سبک یا مبلی چیست؟+ کاربرد ، لوله یکی از پرتنوع ‌ترین مقاطع فولادی می باشد. به همین دلیل تشخیص برخی از انواع آنها از یکدیگر، دشوار به نظر می ‌رسد. به عنوان مثال، لوله مبلی شباهت زیادی با سایر


لوله ‌های درزدار سایز پایین دارد. در این مقاله به معرفی لوله مبلی یا سبک می پردازیم. با ما همراه باشید.

لوله درزدار سبک یا مبلی چیست؟

لوله مبلی یا سبک، نوعی لوله فولادی است که بیشتر در ساخت مبلمان و لوازم‌ خانگی کاربرد دارد. به همین دلیل، لوله مبلی نامیده می‌ شود. علت شهرت آن با نام لوله سبک، فرآیند تولید آن می باشد. این نوع لوله از ورق روغنی با ضخامت 0.7 تا 1.8 میلی ‌متر و مطابق استانداردهای DIN 2394(1)94 و EN 10219-2 تولید و ساخته می ‌شود.

لوله درزدار سبک یا مبلی چیست؟

لوله مبلی را با روش نورد سرد یا جوشکاری مقاومت الکتریکی با فرکانس بالا تولید می کنند. همین موضوع، باعث شده تا لوله مبلی با سایر لوله‌ های فولادی، متفاوت باشد.

لوله سبک مقاومت و استحکام بالایی دارد. به همین دلیل در صنایع خودروسازی، مبلمان و صندلی، اگزوز، کانکس، دوچرخه سواری و … مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع لوله درزدار سبک

لوله‌ های مبلی با توجه به وزن کم و مقاومت بالایی که دارند، در حوزه مهندسی مکانیک و صنایع ساختمان سازی کاربرد دارند. این محصول با توجه به دقتی که در تولید و ضخامت ابعاد آن انجام می ‌گیرد در صنایع ظریف نیز بسیار به کار می رود.

1- لوله سبک بدون درز

لوله‌ های بدون درز یا بدون درز جوش معمولا دیواره‌هایی با ضخامت کمتر دارند و سبک وزن ‌تر نیز هستند.

2- لوله سبک درزدار یا درز جوش مستقیم

لوله‌ های درزدار وزن سنگین ‌تر و جنس خشکی دارند. معمولا راست ‌تر و با ثبات‌ تر هستند.

نحوه ساخت لوله مبلی

لوله مبلی یا سبک با هر 2 روش درزدار و بدون درز ساخته می ‌شود. لوله سبک بدون درز، در حقیقت نوعی لوله مانیسمان است که ضخامت پایینی دارد و آن را با روش نورد گرم می ‌سازند.

در این روش، شمش فولادی را پس از حرارت دادن، کشیده و سپس سنبه‌ ای را از وسط آن عبور می ‌دهند تا به شکل لوله دربیاید. لوله مبلی بدون درز، مقاومت بالاتری نسبت به نوع درزدار آن دارد و کاربرد های آن متفاوت می باشد.

لوله سبک درزدار، از طریق فرآیند نورد سرد تولید می‌ شود. در این روش، لوله ساخته ‌شده از ورق روغنی را توسط دستگاهی به نام دوزه می ‌کشند تا ضخامت آن کم شود. در عین حال، مقاومت آن افزایش می یابد.

جوشکاری لوله مبلی درزدار نیز به روش قوس الکتریکی و در فرکانس بالا انجام می ‌شود. برای بهبود خواص مکانیکی این نوع لوله، ممکن است از برخی روش ‌های مکمل مانند روش نورد پیلگر، نورد فشاری، نورد روی کلاهک و نورد پیوسته با مندرل نیز استفاده شود.

نحوه تولید لوله مبلی (درزدار سبک)

لوله سبک در دسته لوله‌ های درزدار قرار دارد و نحوه تولید آن تا حدودی مشابه نحوه تولید لوله درز مستقیم می باشد. مراحل تولید لوله مبلی شامل موارد زیر می ‌شود:

• برش کویل ورق فولادی

در تولید لوله سبک، ابتدا کویل ‌های ورق فولادی با توجه به سایز لوله، برش داده می‌ شوند.

برش کویل ورق فولادی

• شکل دهی ورق فولادی

ورق برشکاری شده در این مرحله تحت عملیات فرمینگ قرار گرفته و به شکل استوانه‌ ای و سطح مقطع کروی تبدیل می ‌شود.

شکل دهی ورق فولادی

• جوشکاری

در این مرحله، دو سر ورق‌ های شکل دهی شده، جوشکاری می ‌شوند. در تولید لوله مبلی، معمولا از فرآیند جوشکاری القایی استفاده می گردد.

جوشکاری

• برشکاری لوله

محصول تولید شده در واحد برش در طول مشخص، که اغلب 6 متری است، بریده می شود.

برشکاری لوله

• کونیک کاری

دستگاه کونیک کاری لوله در جهت صاف کردن دهانه داخلی و خارجی و تراش دادن پلیسه ‌های جوش، عمل می ‌کند.

کونیک کاری

• بسته بندی

در این مرحله لوله‌ های مبلی تولید شده بسته بندی شده و انبار می‌ شود.

ویژگی لوله مبلی

• لوله درزدار سبک سطح براقی دارد. زیرا از ورق روغنی ساخته می شود.
• این لوله برای کاربردهای تزیینی، گزینه ای مناسب می باشد.
• لوله مبلی یا سبک دارای مقاومت کششی بالایی است و تحمل وزن بالا را دارد.
• این نوع لوله دارای عمر زیاد و مقاومت به خوردگی بالا در محیط های مرطوب می باشد.
• شکل پذیری، انعطاف پذیری و جوش پذیری بالا از ویژگی های دیگر لوله مبلی هستند.
• لوله درزدار سبک قابلیت کشش سرد، خمکاری خوب، کیفیت سطحی خوب و آبکاری یا کروم کاری (جهت افزایش مقاومت در برابر رطوبت) را دارد.

کاربرد لوله درزدار سبک

لوله مبلی بیشتر در ساخت پایه مبلمان، میز و صندلی کاربرد دارد. اما از این لوله در ساخت لوازم خانگی، لوله های گلخانه، اگزوز و کانکس نیز استفاده می شود. همچنین لوله مبلی در صنایع هواپیماسازی، دوچرخه سازی و خودرو سازی کاربرد دارد.

در برخی از کاربردهای بالا، باید بر روی لوله مبلی خم‌ کاری انجام شود. از آنجایی که لوله سبک ظرافت بالایی دارد، نمی ‌توان به صورت گرم یا انواع روش‌ های سنتی، خم‌ کاری لوله مبلی را انجام داد.

برای جلوگیری از ایجاد چروک در سطح لوله یا کم شدن ضخامت، باید خم‌ کاری لوله مبلی را به صورت فشاری، با استفاده از مندرل یا به روش خم ‌کاری کششی انجام داد.

سخن آخر

لوله سبک یا مبلی یکی از لوله های درزدار می باشد که کاربرد فراوانی دارد. این لوله را از ورق روغنی تهیه می کنند. به همین دلیل به آن لوله روغنی هم گفته می شود و دارای سطح براقی می باشد. قیمت ورق روغنی، هزینه آبکاری، کیفیت و کارخانه سازنده، قیمت آهن و ارز، تعرفه گمرکی و … از عوامل تاثیرگذار بر قیمت لوله درزدار هستند.

آخرین مقالات